sobota 9. července 2011

Saturday - Day of stereotypes

Saturday 9th July 2011 - Day of stereotypes
Today the real project activities started. In the morning we did more or less some ice-breaking games and name-games to remember names of the participants. The participants were really happy when they got T-shirts with logo of the project. One activity focused on stereotypical perception of other cultures and nationalities. Each national group should have written stereotypes about the other nations participating on the project and acquainted with them the others. Then we together discussed about how much these stereotypes can be true and about feelings that they invoke.
In the afternoon the games, thanks to them we managed to remember most of names of our new friends, continued. The participants had also an opportunity to express what they expect from this project, what they would like to do and what are they afraid of. Then we watched a video from a series What would you do?, which showed rasistic behavior and how other people do or do not react on it. Our task was to express what we think about this problem and present our opinions to the others.
After small coffee break the participants presented the basic facts about their countries. After these mainly theoretical presentations we tasted some national specialities. We also appreciated small national dance-classes.









Sobota 9. 7. 2011 - Den stereotypů
Dnešního dne začaly skutečné projektové aktivity. Dopoledne ještě patřilo spíše seznamovacím aktivitám, hrám na zapamatování si jmen účastníků a překonání počátečního ostychu. Velkou radost způsobilo rozdání krásných triček s logem projektu. Jedna dopolední aktivita byla zaměřena na problematiku stereotypního vnímání cizích zemí a kultur - účastníci rozdělení do národních skupin měli za úkol sepsat stereotypy o ostatních zemích participujících na projektu a seznámit s nimi ostatní. Následovala diskuse o tom, nakolik mohou být tyto stereotypy pravdivé a jaké vyvolávají pocity u těch, kterých se týkají.
Odpoledne pokračovaly hry, s jejichž pomocí se nám  konečně podařilo si zapamatovat většinu jmen našich nových kamarádů. Účastníci dostali také prostor vyjádřit, co od projektu očekávají, co by si přáli a čeho se naopak obávají. Poté jsme společně shlédli video ze série What would you do?, které ukazovalo rasistické chování a to, jak na ně lidé reagují, či nereagují. Poté jsme měli, rozděleni do mezinárodních skupin, vyjádřit, co si o daném problému myslíme my a představit naše názory ostatním.
Po coffee breaku se účastníci navzájem seznámili prostřednictvím interaktivních prezentací se základními údaji o zemích, z nichž pocházejí. Tyto převážně teoretické informace byly večer doplněny ochutnávkou tradičních pokrmů a nápojů, a přišlo i na malou výuku národních tanců, která slavila úspěch.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat